Ergonominen työtuoli on tärkeä ensiaskel kohti terveempää etätyötä. Työtuolin paras ystävä on tietysti työpöytä, mieluiten korkeussäädettävä.
Parhaiten istumatyön ergonomian saa optimoitua korkeussäädettävän työpöydän ja ergonomisen työtuolin yhdistelmällä. Korkeussäätö toimii yleensä joko sähköllä tai kaasujousella, joista kaasujouselliset pöydät ovat usein pienikokoisempia kuin sähköpöydät.
Sähköpöytien pöytälevyjä on tarjolla useassa eri koossa (alkaen 120x60cm), jolloin työpöydän sijoittaminen pienempäänkin kotiin onnistuu helposti. Sähkötyöpöydän etu istumatyöläiselle on työtason korkeuden säätäminen helposti nappia painamalla ja mahdollisuus tehdä töitä seisten. Korkeussäädettävä pöytä yhdessä ergonomisen työtuolin kanssa rohkaisevat päätetyötä tekevää etätyöläistä aktiiviseen istuma-seisomatyöhön, vähentäen tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvaa staattista rasitusta.
Mikäli korkeussäädettävän pöydän hankkiminen kotitoimistolle ei ole mahdollista ja vaihtoehdoksi kaivataan perinteisempää ratkaisua, myös kiinteällä työpöydällä pärjää hyvin. Ennen pöydän ostamista, kannattaa mitata oman kyynärvarren etäisyys maasta työtuolilla istuessa ja verrata sitä pöydän korkeuteen, jotta pöytä ei asetu ainakaan liian matalalle omaan työasentoon nähden. Mikäli työpöytä sen sijaan on hieman liian korkea, ongelma voidaan korjata nostamalla työtuolin korkeutta ja lisäämällä jalkojen alle oikean korkuinen jalkatuki.
Kolmannes suomalaisista arvioi fyysisen aktiivisuuden vähentyneen koronapandemian aikana. Etätöissä taukojen pitäminen voi unohtua helpommin, eikä työpaikalle tai palavereihin tarvitse erikseen fyysisesti siirtyä. Fyysinen passiivisuus lisää sairastumisriskiä mm. tyypin 2 diabetekseen, verenkiertoelinten sairauksiin ja masennukseen sekä lisää tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Etenkin etätöissä, istumatyöläisen yksi tärkein huomioitava seikka onkin aktiivisuudesta huolehtiminen esimerkiksi vaihtamalla asentoa noin kaksi kertaa tunnissa – edes noustakseen hetkeksi seisomaan. Jalottelutaukojen sekä kävelypalaverien lisäksi hyvä tapa lisätä aktiivisuutta etätyöpäivään on panostaa liikettä stimuloiviin toimistokalusteisiin.
Ergonomisen istuma-asennon lisäksi sähköpöytä mahdollistaa rennot hartiat ja 90° kyynärkulman myös seisten työskennellessä. Helppo ja ergonominen tapa vaihdella työasentoa on vuorotella istumisen ja seisomisen välillä. Seisten työskentelystä on hyvä muistaa, että pitkään paikallaan seisominen vähentää myös lihasten verenkiertoa sekä aiheuttaa mm. alaselän kipeytymistä. Tärkeämpää on työasennon vaihtaminen tarpeeksi usein, kuin pidempien taukojen pitäminen harvemmin.
Aktiivituoli sopii hyvin työtuolin rinnalle lisäämään työasentojen vaihtelua ja liikuttamaan istumatyöläistä kuin huomaamatta. Aktiivituolin voi myös helposti säätää puoliseisovaan asentoon, jolloin intuitiivinen asennon vaihto istumisen ja seisomisen välillä helpottuu. Vaihtamalla työtuoli välillä aktiivituoliin, keskivartalon lihakset vahvistuvat ja verenkierto paranee.
Työ- ja vapaa-ajan erottelu voi käydä hankalaksi, kun töitä tehdään paikassa, jossa vapaa-aikaa vietetään eniten – kotona. Kotitoimiston sisustuksessa on hyvä muistaa ottaa huomioon myös erilaiset säilytysratkaisut. Kun työpäivän päätteeksi muistiinpanovälineet ja asiakirjat siirretään piiloon esimerkiksi pöytälaatikostoon, aivot saavat selkeämmän signaalin siirtää työasiat syrjään odottamaan seuraavaa työpäivää.
Säilytysratkaisut auttavat myös pitämään työpisteen siistinä työpäivän aikana. Mitä siistimpi työpiste, sitä vähemmän kognitiivisia ärsykkeitä ympäristöstä saadaan ja sitä paremmin pystyt keskittymään itse työhön.
Biofiilisella suunnittelulla pyritään luomaan sisätiloihin luonnonmukaista ympäristöä, mikä tutkitusti lisää sekä tuottavuutta että luovuutta. Biofiilisen suunnittelun keskiössä on luonnonvalon hyödyntäminen sekä viherkasvien käyttö sisätiloissa. Kotitoimiston sisustuksessa ja suunnittelussa tätä oppia on myös hyvä hyödyntää: työpöytä kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa on riittävästi luonnonvaloa ja työpisteelle voi hankkia viherkasvin tai pari. Viherkasvit nimittäin tutkimusten mukaan vähentävät stressiä, edistävät keskittymistä ja parantavat jopa puolustuskykyä.
Siirtyessä etätöihin voi aluksi joutua turvautumaan luoviinkin ratkaisuihin toimistokalusteiden puuttuessa. Mitä enemmän etätöitä tehdään, sitä tärkeämpää on kuitenkin kotitoimiston sisustukseen satsaaminen. Pieneenkin kotiin saadaan usein mahtumaan ainakin pieni kaasujousella toimiva työpöytä ja aktiivi- tai satulatuoli tuomaan vaihtelua työasentoihin. Ihminen on luotu liikkumaan, joten koko kotia ja sen eri tiloja voi hyödyntää etätöissä – on täysin OK lukea koulutusmateriaalit sohvalla, siirtyä hetkeksi keittiönpöydän ääreen vastaamaan sähköposteihin ja palata siitä takaisin työpisteelle keskittymistä vaativiin tehtäviin. Tärkeintä on pitkäaikaisen staattisen työasennon välttäminen.