17. 03. 2021

Kuinka sisustaa kotitoimisto tukemaan hyvinvointia etätöissä?

59% suomalaisista siirtyi etätöihin viime keväänä ja yli miljoona suomalaista teki etätöitä tammikuussa 2021. Viimeistään nyt on siis korkea aika pysähtyä miettimään oman etätyöpisteen terveysvaikutuksia keholle ja mielelle. Tässä artikkelissa käymme läpi kuinka sisustaa kotitoimisto siten, että se edistää fyysistä hyvinvointia, lisää työpäivän aikaista aktiivisuutta sekä vähentää stressiä.

Hyvä työtuoli ja -pöytä ovat kotitoimiston kulmakivet

Ruokapöydän tuolilla, keittiön jakkaralla tai sohvalla istuminen viisi päivää viikossa, seitsemän tuntia päivässä kipeyttää nopeasti selän, hartiat ja lonkat. Näyttöpäätetyötä tekevän etätyöläisen tärkein työkalu onkin ergonominen, riittävillä säädöillä ja keinumekanismilla varustettu työtuoli. Hyvä työtuoli tukee istujan lannerankaa ja mahdollistaa aktiivisen istumisen liimaamatta sen käyttäjää paikalleen, mahdollistaen kehon luontaisen liikkeen myös istuessa.

Kuvituskuva säädettävän työtuolin työasennoista
Kuva: Sedus

Ergonominen työtuoli on tärkeä ensiaskel kohti terveempää etätyötä. Työtuolin paras ystävä on tietysti työpöytä, mieluiten korkeussäädettävä.

Parhaiten istumatyön ergonomian saa optimoitua korkeussäädettävän työpöydän ja ergonomisen työtuolin yhdistelmällä. Korkeussäätö toimii yleensä joko sähköllä tai kaasujousella, joista kaasujouselliset pöydät ovat usein pienikokoisempia kuin sähköpöydät.

Sähköpöytien pöytälevyjä on tarjolla useassa eri koossa (alkaen 120x60cm), jolloin työpöydän sijoittaminen pienempäänkin kotiin onnistuu helposti. Sähkötyöpöydän etu istumatyöläiselle on työtason korkeuden säätäminen helposti nappia painamalla ja mahdollisuus tehdä töitä seisten. Korkeussäädettävä pöytä yhdessä ergonomisen työtuolin kanssa rohkaisevat päätetyötä tekevää etätyöläistä aktiiviseen istuma-seisomatyöhön, vähentäen tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuvaa staattista rasitusta.

Sedus se:lab e-desk -työpöytä toimistoympäristössä
Kuva: Sedus

Mikäli korkeussäädettävän pöydän hankkiminen kotitoimistolle ei ole mahdollista ja vaihtoehdoksi kaivataan perinteisempää ratkaisua, myös kiinteällä työpöydällä pärjää hyvin. Ennen pöydän ostamista, kannattaa mitata oman kyynärvarren etäisyys maasta työtuolilla istuessa ja verrata sitä pöydän korkeuteen, jotta pöytä ei asetu ainakaan liian matalalle omaan työasentoon nähden. Mikäli työpöytä sen sijaan on hieman liian korkea, ongelma voidaan korjata nostamalla työtuolin korkeutta ja lisäämällä jalkojen alle oikean korkuinen jalkatuki.

Sedus Secretair home työpöytä ja Sedus Se:motion net työtuoli kotitoimiston sisustuksessa
Kuva: Sedus

Pysy aktiivisena työpäivän aikana fiksujen kalusteiden avulla

Kolmannes suomalaisista arvioi fyysisen aktiivisuuden vähentyneen koronapandemian aikana. Etätöissä taukojen pitäminen voi unohtua helpommin, eikä työpaikalle tai palavereihin tarvitse erikseen fyysisesti siirtyä. Fyysinen passiivisuus lisää sairastumisriskiä mm. tyypin 2 diabetekseen, verenkiertoelinten sairauksiin ja masennukseen sekä lisää tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Etenkin etätöissä, istumatyöläisen yksi tärkein huomioitava seikka onkin aktiivisuudesta huolehtiminen esimerkiksi vaihtamalla asentoa noin kaksi kertaa tunnissa – edes noustakseen hetkeksi seisomaan. Jalottelutaukojen sekä kävelypalaverien lisäksi hyvä tapa lisätä aktiivisuutta etätyöpäivään on panostaa liikettä stimuloiviin toimistokalusteisiin.

Sedus se:lab e-desk seisomatyössä
Kuva: Sedus

Ergonomisen istuma-asennon lisäksi sähköpöytä mahdollistaa rennot hartiat ja 90° kyynärkulman myös seisten työskennellessä. Helppo ja ergonominen tapa vaihdella työasentoa on vuorotella istumisen ja seisomisen välillä. Seisten työskentelystä on hyvä muistaa, että pitkään paikallaan seisominen vähentää myös lihasten verenkiertoa sekä aiheuttaa mm. alaselän kipeytymistä. Tärkeämpää on työasennon vaihtaminen tarpeeksi usein, kuin pidempien taukojen pitäminen harvemmin.

Sedus se:fit aktiivituoli puoliseisovaan työasentoon
Kuva: Sedus

Aktiivituoli sopii hyvin työtuolin rinnalle lisäämään työasentojen vaihtelua ja liikuttamaan istumatyöläistä kuin huomaamatta. Aktiivituolin voi myös helposti säätää puoliseisovaan asentoon, jolloin intuitiivinen asennon vaihto istumisen ja seisomisen välillä helpottuu. Vaihtamalla työtuoli välillä aktiivituoliin, keskivartalon lihakset vahvistuvat ja verenkierto paranee.

Mielenrauhaa säilytysratkaisuilla ja biofiilisella suunnittelulla

Työ- ja vapaa-ajan erottelu voi käydä hankalaksi, kun töitä tehdään paikassa, jossa vapaa-aikaa vietetään eniten – kotona. Kotitoimiston sisustuksessa on hyvä muistaa ottaa huomioon myös erilaiset säilytysratkaisut. Kun työpäivän päätteeksi muistiinpanovälineet ja asiakirjat siirretään piiloon esimerkiksi pöytälaatikostoon, aivot saavat selkeämmän signaalin siirtää työasiat syrjään odottamaan seuraavaa työpäivää.

Narbutas Nova -laatikosto
Kuva: Narbutas

Säilytysratkaisut auttavat myös pitämään työpisteen siistinä työpäivän aikana. Mitä siistimpi työpiste, sitä vähemmän kognitiivisia ärsykkeitä ympäristöstä saadaan ja sitä paremmin pystyt keskittymään itse työhön.

Sedus secretair home
Kuva: Sedus

Biofiilisella suunnittelulla pyritään luomaan sisätiloihin luonnonmukaista ympäristöä, mikä tutkitusti lisää sekä tuottavuutta että luovuutta. Biofiilisen suunnittelun keskiössä on luonnonvalon hyödyntäminen sekä viherkasvien käyttö sisätiloissa. Kotitoimiston sisustuksessa ja suunnittelussa tätä oppia on myös hyvä hyödyntää: työpöytä kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa on riittävästi luonnonvaloa ja työpisteelle voi hankkia viherkasvin tai pari. Viherkasvit nimittäin tutkimusten mukaan vähentävät stressiä, edistävät keskittymistä ja parantavat jopa puolustuskykyä.

Kotitoimiston sisustuksessa on hyvä käyttää apunaan biofiilista suunnittelua kasvien avulla
Kuva: Unsplash

Muista liikkua myös etätöissä

Siirtyessä etätöihin voi aluksi joutua turvautumaan luoviinkin ratkaisuihin toimistokalusteiden puuttuessa. Mitä enemmän etätöitä tehdään, sitä tärkeämpää on kuitenkin kotitoimiston sisustukseen satsaaminen. Pieneenkin kotiin saadaan usein mahtumaan ainakin pieni kaasujousella toimiva työpöytä ja aktiivi- tai satulatuoli tuomaan vaihtelua työasentoihin. Ihminen on luotu liikkumaan, joten koko kotia ja sen eri tiloja voi hyödyntää etätöissä – on täysin OK lukea koulutusmateriaalit sohvalla, siirtyä hetkeksi keittiönpöydän ääreen vastaamaan sähköposteihin ja palata siitä takaisin työpisteelle keskittymistä vaativiin tehtäviin. Tärkeintä on pitkäaikaisen staattisen työasennon välttäminen.

Oletko harkitsemassa uutta työtuolia etätoimistoosi? Designkellarin outlet-verkkokaupassa on aina alennusmyynti. Sieltä löytyy aina yksittäisiä designtuotteita tai poistoeriä nopealla toimitusajalla. Meillä on kaikki tuotteet heti saatavilla varastosta! Katso erikoisuudet täältä – saat 20 % alennuksen kaikista tuotteista alekoodilla TYÖTUOLI20. Klikkaa tästä ostoksille.

Käytämme evästeitä kävijäseurantaan ja markkinointiin.